Какво е глутен и къде се съдържа? Вреден ли е глутена? Храни съдържащи глутен!

21 Apr 2023

Кои храни са без глутен? ( Видео )

Глутенът е протеин, който се среща в зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж. Той е отговорен за еластичността и структурата на много храни като хляб, тестени изделия, паста, бисквити и други. Въпреки че глутенът е основна част от много храни, той може да бъде вреден за хора, които страдат от непоносимост към глутен (целиакия) или имат някои други алергии на храна. Непоносимостта към глутен може да причини сериозни проблеми със здравето като например увреждане на червата, нарушена храносмилане.

Храни без глутен таблица / Безглутенови храни списък

Таблица 1: Пресни плодове и зеленчуци

Пресни плодове и зеленчуци ( препоръчваме натурални екологично отглеждани )
Ябълки
Банани
Портокали
Грейпфрут
Картоф
Сладък картоф
Царевица
Зелена салата
Копър салата
Спанак
Маруля

Таблица 2: Яйца, месо и риба

Яйца, месо и риба  ( екологично отглеждани, пасищно отглеждани )
Телешко месо
Свинско месо
Риба и морски храни
Яйца, включително кокоши и пъдпъдъчи

Таблица 3: Напитки

Напитки
Плодови сокове с 100% плодово съдържание
Кафе
Чай
Какао

Таблица 4: Масла и мазнини

Масла и мазнини
 
Зехтин - Студено пресован
Кокосово масло

Таблица 5: Млечни продукти

Млечни продукти - препоръчваме от пасищни животни 
Неподсладено и неовкусено мляко
Сметана
Зряло сирене
Йогурт
Кисело мляко
Масло
Гхий
Котидж
Готварска сметана

Таблица 6: Замразени храни

Замразени храни
Чисти плодове и зеленчуци
Повечето натурални сладоледи
Безглутенови замразени десерти

Таблица 7: Снаксове и бисквити

Снаксове и бисквити 
 
Пуканки - 
Оризови крекери, оризовки
Сурови ядки и семена
Безглутенови Пудинги

Таблица 8: Пакетирани и консервирани храни

Пакетирани и консервирани храни
Чисти плодове и зеленчуци
Консерва от риба тон
Сушен боб, леща, грах
Повечето печени зърна

Таблица 9: Зърнени закуски и други продукти

Зърнени закуски и други продукти
Оризов крем
Царевични такоси или тортили
Зърнени закуски без глутен
Корнфлейкс без глутен

Таблица 10: Подправки

Подправки
Мармалад и сладко от плодове
Мед
Фъстъчено масло
Царевично или картофено нишесте
Сироп от царевица и кленов сироп
Кафява и пудра захар
Морска сол, хималайска сол
Подправки, които изрично са без глутен
Кетчуп и горчица
Дестилиран оцет
Салатни дресинги

Някои изследвания показват, че глутенът може да помогне за подобряване на функцията на червата и да намали риска от диабет тип 2. Освен това, глутенът може да бъде полезен за спортуващите, тъй като предоставя енергия и помага за възстановяването на мускулите след тренировка.

Въпреки това, е важно да се има предвид, че глутенът не е необходим за здравето и може да бъде заменен с други източници на протеин, като месо, риба, яйца, зеленчуци и ядки. Затова, ако страдате от непоносимост към глутен или имате други алергии на храна, е важно да избягвате храните, които го съдържат. В противен случай, глутенът може да бъде част от здравословната ви диета, но е важно да се консумира в умерени количества и да се избягва консумацията на ГМО

Видео 

 

Top