Месо от пасищни животни! Кои са ползите за здравето, които не можем да пренебрегнем?

08 Jun 2023

Защо трябва да забравим месото от супермаркета и да се насочим към пасищни животни?

Във високо индустриализираното общество, в което живеем, все повече се стремим да знаем откъде идва храната ни и как е произведена. Една от нашите нарастващи тенденции е да предпочитаме месото от пасищно отглеждани животни пред това от конвенционално отглеждане. Има редица причини, поради които все повече хора се обръщат към този избор.

Месото от пасищно отглеждани животни има предимства в сравнение с конвенционалното отглеждане. Изследвания установяват, че месото от пасищно отглеждани крави съдържа по-високо съдържание на полезни мазнини, като свързана линолова киселина (CLA) и омега-3 мастни киселини. Съотношението между омега-3 и омега-6 мастни киселини е по-благоприятно в месото от пасищни животни. Освен това, месото от тези животни съдържа по-малко наситени мастни киселини, които могат да повишат нивата на холестерола.

Едно от съществените предимства на пасищното отглеждане е грижата за биоразнообразието. Пасищните животни помагат за обогатяване на почвата, аерирането й и растежа на тревата. Те иматдостъп до разнообразие от растения, което им позволява да избират най-добрата храна за тях. Това води до по-високо качество на месото, което е по-богато на хранителни вещества и има по-чист вкус.

 

Предложения от избрани ферми

Конвенционално срещу пасищно - кое е истинското?

Пасищните животни качват тегло по-бавно, тъй като не се хранят със зърно и не приемат хормони на растежа. Това означава, че месото от пасищни животни е свободно от излишни химикали и антибиотици. За разлика от конвенционалното отглеждане, където животните се интензивно отглеждат и се третират със синтетични добавки, месото от пасищни животни е по-естествено и по-безопасно за консумация.

Още едно важно предимство на месото от пасищни животни е намаляването на резистентността към антибиотици у хората. Тъй като пасищните животни се хранят основно с трева и рядко имат нужда от антибиотично лечение, това намалява вероятността от пренос на резистентни бактерии на човека. По този начин, избирайки месото от пасищни животни, спомагаме за запазването на ефективността на антибиотиците и поддържането на нашето здраве.

Не на последно място, месото от пасищни животни е по-вкусно. Това се дължи на факта, че животните се хранят с естествена трева, която им придава неповторим аромат и вкус. Тяхната мускулатура е по-крехка и месото им е по-бедно на мазнини. Такъв продукт осигурява истинско удоволствие на вкусовите рецептори.

месо от пасищни животни

Защо трябва да забравим месото от супермаркета и да се насочим към пасищни животни?

В заключение, месото от пасищно отглеждани животни предлага редица предимства за нашето здраве и околната среда. Освен това, месото от пасищни животни е свободно от хормони на растежа, антибиотици и излишни химикали, което го прави по-безопасно за консумацията.

Важно е да се отбележи и ролята на пасищните животни за опазването на биоразнообразието. Техните пасища са дом на разнообразие от растителни видове и микроорганизми, с които животните живеят в симбиоза от хилядолетия. Когато животните се отглеждат на паша, те помагат за обогатяването на почвата, растежа на тревата и поддържането на екосистемата в баланс. Така, купувайки месо от пасищни животни, не само се грижим за своето здраве, но и подкрепяме устойчивото селско стопанство и запазването на природните ресурси.

Кое ви струва повече - здравето или цената?

Въпреки всички тези предимства, може да се постави въпросът за цената на месото от пасищни животни. Да, това месо обикновено има по-висока цена в сравнение с конвенционално отглежданото месо. Но трябва да се има предвид, че тази цена отразява инвестицията в устойчивото отглеждане на животните, поддържането на качествените условия на отглеждане и осигуряването на по-добро хранително качество. В крайна сметка, изборът за пасищно отглеждано месо е и инвестиция в нашето здраве и добробит.

В сравнение с пасищното месо, месото от супермаркета, както вече посочихте, не може да предложи същите предимства. То обикновено произхожда от животни, отглеждани в индустриални ферми, където се използват хормони на растежа, антибиотици и химикали за ускоряване на растежа и предотвратяване на болести. Тези животни са държани в затворени пространства и се хранят с изкуствени фуражи, които не предоставят същата хранителна стойност като пасищната трева.

Една от основните причини да не си купуваме месо от супермаркета е свързана с начина на отглеждане на животните. Те са подложени на стрес, живеят във висока плътност и са изложени на заболявания, които се разпространяват бързо поради неприродните условия. За да ги поддържат здрави и в растеж, се използват големи количества антибиотици и хормони на растежа. Всичко това може да се отрази на качеството на месото и на нашето здраве.

Затова, ако търсите истинско, чисто месо с по-високо хранително качество, е препоръчително да избирате месо от пасищни животни. Това месо е по-богато на полезни мазнини, протеини, витамини и антиоксиданти. То не съдържа излишни химикали и антибиотици и е по-безопасно за консумацията. Въпреки по-високата цена, изборът на пасищно месо е инвестиция в нашето здраве, добробит и в бъдещето на устойчивото селско стопанство.

Затова, следващият път, когато имате възможност, разгледайте вариантите за закупуване на месо от пасищни животни от надеждни производители или от ферми, които спазват етични и устойчиви практики. Поръчайте го от месарници или фермери, където можете да получите свежо, висококачествено и наистина натурално месо. Вземайте отговорно решение за вашата храна и се наслаждавайте на вкусните и полезни предимства на месото от пасищни животни. 

Поръчай сега

Top